Faalangst pakket

Faalangst is heel vervelend en kan een erg negatieve invloed op je hebben. Gelukkig zijn er manieren die je kunnen helpen om faalangst of examenstress te verminderen, Rijschool ACBE geeft je tips om je faalangst of examenstress te verminderen voor jou praktijkexamen en vertrouwen te geven naar de toekomst voor jou rijvaardigheid met verschillende verkeersomstandigheden

***Faalangst Winter actie*** 

Faalangst kan voorkomen in verschillende situaties.

Bijvoorbeeld bij het toetsen van cognitieve of motorische vaardigheden of in sociale situaties. Examenstress komt door de angst om te falen bij het examen.

Faalangst ontstaat meestal door een combinatie van factoren, die een versterkend effect op elkaar hebben. Zo kun je terecht komen in een negatieve spiraal, waarbij de angst om te falen steeds erger wordt en de stress steeds hoger.

 

Factoren die mee kunnen spelen zijn bijvoorbeeld:

  • Negatief denken: Als je een moeilijke taak moet volbrengen, zijn je gedachten van grote invloed op de uitkomst. Als je ergens positief aan begint, is dat kans groter dat het lukt. Als je veel last hebt van negatieve gedachtes, kan dit je prestaties negatief beïnvloeden. Bovendien wordt het negatieve gedachtepatroon versterkt als iets een keer misgaat.
  • Weinig zelfvertrouwen en onderschatting van eigen kunnen: Mensen die last hebben van faalangst, hebben vaak het idee dat ze het toch niet kunnen. Ze zijn geneigd het ook niet meer te proberen. Hierdoor kun je nooit bewijzen dat je het wel kan en wordt je zelfvertrouwen niet groter.
  • Prestatiedruk: Als er vanuit je omgeving (ouders, broers/zussen, vrienden) veel nadruk ligt op presteren, kun je hier druk van ervaren. Hierdoor kun je angstig worden om een mindere prestatie te leveren en niet aan de verwachtingen te voldoen.

 

Er zijn verschillende symptomen van faalangst, bijvoorbeeld:

  • Lichamelijke symptomen van faalangst: bijvoorbeeld blozen, heel vaak naar het toilet moeten, een droge mond, klamme handen, hartkloppingen, spierspanningen, rusteloosheid.
  • Cognitieve symptomen van faalangst: bijvoorbeeld niet meer kunnen denken of een black-out hebben, of juist veel piekeren.
  • Emotionele symptomen van faalangst: bijvoorbeeld verdrietig of boos zijn, of angstgevoelens hebben.

 

Situaties waarin je deze negatieve effecten ervaart, wil je uiteraard het liefst vermijden. Vandaar dat mensen met faalangst hun gedrag vaak aanpassen om deze situaties zoveel mogelijk te ontwijken. Dit lost het probleem echter niet op en leidt vaak juist tot verergering.

 

Voorbeelden van zulke ontwijkende gedragspatronen die ontstaan door faalangst of examenstress zijn:

  • De lat voor je zelf te hoog leggen: Extreem je best doen om geen lage cijfers te halen of minder te presteren. Bijvoorbeeld door zoveel te leren dat je niets anders meer kunt doen en ook geen ontspanning krijgt. Dit gedragspatroon wordt ook wel ‘actieve faalangst’ genoemd. Vaak wordt faalangst in dergelijke gevallen door de omgeving niet herkent, omdat er bijvoorbeeld aan de cijfers weinig te zien is.
  • Niet om hulp durven vragen: Hulp vragen voelt eigenlijk al als falen, dat zal je dus niet snel doen. Dit kan tot gevolg hebben dat iets, na vele uren werk, nog steeds niet lukt en dat leidt tot frustratie.
  • Niet op jezelf durven te vertrouwen: Veel bevestiging nodig hebben en eigenlijk niets zelfstandig kunnen of willen doen. Hierdoor kun je altijd een externe factor de schuld geven als iets niet lukt, maar geef je ook nooit erkenning aan jezelf als iets wel goed gaat.
  • Te veel twijfelen: Continu twijfelen aan jezelf en aan wat je kunt: “het zal toch wel niet goed genoeg zijn”. Hierdoor durf je taken niet aan en vermijd je uitdagingen.
  • Het helemaal opgeven: Als je het niet probeert, kan het ook niet mislukken. Je gaat alles waarin je mogelijk zou kunnen falen uit de weg, zoals het maken van huiswerk en toetsen. Dit gedragspatroon wordt ook ‘passieve faalangst’ genoemd. Vaak wordt dit ten onrechte aangezien voor een ongemotiveerde houding of luiheid.

 

Als je deze symptomen en/of gedragspatronen bij jezelf herkent, kan het zijn dat je faalangst hebt. Zoals eerder al genoemd werd, is dit niet raar. Veel middelbare scholieren hebben last van faalangst of examenstress.

Wij kunnen Faalangst B50 tot B65 aanbieden om jou de tijd te geven om vertrouwen in je zelf te krijgen, met doel om jou examenstress / faalangst te verminderen, Rijschool ACBE geeft jou 100% aandacht op jou rijopleiding. Tot Spoedig......